Meme Kanseri Tedavisi ve Gebelik

Mart 7th, 2018

Meme kanseri tedavisinin ardından hamile kalmanın riski hem kişi için hemde doktoru için önemli ve endişe veren bir konudur. Birçok kadın çeşitli nedenlerden dolayı çocuk yapmayı geciktirdiği için bebek doğurmaya başlama yada bebeğin gelişiminin tamamlanmasına kadar, gün geçtikçe artan sıklıkta meme kanseri vakası oluşmaya başlamışlardır.

Bebek doğumunun 30 hatta 40 yaşının üzerine çıkması, bu dönemde meme kanserinin yüksek bir şekilde artışı ile birliktelik göstermektedir. Amerikada bayan hastalıkları arasında ilk sırada yer alan meme kanseri 200 000 kadından fazla kadında her sene görülmektedir. Hastalığın 40 yaşının altındaki kadınlarda görülme şansı %10 civarındadır. Kadınların bu kanser türünü yendikten sonra gebelik ve bebek doğurmak istemsi gayet doğal karşılanması gereken bir durumdur.

Meme kanseri hastalığı hamilelik esnasında, hamile olmayan kadınlarda olduğu kadar normal kadınlardada aynı oranda görülür. Her iki tarafta birbirleriyle benzer bir yaşam süresine ve hızına sahiptir. Tedavi bu yüzden çok benzerdir ve hamilelik yüzünden geç kalınmış olmamalıdır. Hamileliği sonlandırma genellikle hastanın agresiflik seviyesinin ilerleme hızına göre nadiren gerekir.

Meme kanserinin tedavisinin fertilite üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu genellikle 35 yaş üzerinde kemoterapi gören kadınlarda daha çok belirgindir. Öte yandan çeşitli araştırmaların sonucunda bir kadın meme kanseri olduğunun anlaşılmasından sonra hamile kalırsa, yaşam süresinin kısalmayacağı hatta aksine psikolojik olarak daha iyi bir yaşam süreceği için yaşam süresinin arttığına inanılmaktadır.

Leave a Reply