Adet Döngüsü Nedir

Nisan 17th, 2018

Üreme döneminde olan bir bayanda genellikle 28 günde bir kendini tekrar eden sürece adet döngüsü ismi verilir. Bu kanamaları tarif edebilmek için dilimizde halk arasında kullanımı yaygın olan farklı ifadeler ve deyimler bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılanları “adet olmak”, “regl olmak”, “aybaşı olmak”, “kanama görmek” ve “hastalanmak” ifadeleridir. Daha az karşılaşılan ve bu olayın tam karşılığı olmayan laflar ise “renkli olmak” ve “kirlenmek” şeklinde olanlardır. Siklus veya adet döngüsü, son adet zamanının birinci gününden bir sonraki adet zamanının birinci gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içerisinde kadın vücudunda gerçekleşen birtakım olayları ifade eder.

Bir adet döngüsü genellikle bayanda 28 gün devam etmekle birlikte 22 ile 34 gün arası olağanın alt ve üst sınırlarıdır. Adet kanamaları ortalama olarak 4 gün devam eder ve 2 ile 8 gün arası olağanın alt ve üst sınırları olarak kabul edilir. Adet kanamaları sırasında 25 ile 85 mililitre arasında kan kaybedilir.

Adet döngüsünün başlaması kişinin ergenlik dönemine girmesiyle meydana çıkar. Kişinin yumurtalıklarında oluşabilecek yumurta hücrelerinin tamamen bittiği  menopoz dönemine kadar devam eder. Bu zaman içerisinde hamilelik döneminde ve emzirmenin başladığı veya devam ettiği sürenin büyük bir bölümünde geçici olarak duraklar.

Adet döngüsü zamanında, beyinde ve rahimin iç bölümünde farklı olaylar meydana gelmektedir. Beyinden salgılanmaya başlanan hormonların yumurtalıklardan bi tanesini uyarmasıyla başlayan bu süreç, uyarılan yumurtalıktan döllenmeye hazır bir yumurta hücresinin serbestleşmesine sebep olur, bu sırada rahim iç tabakası da kendini muhtemel bir hamileliğe hazırlar. Döllenme olmadığı zaman serbestleşen yumurta hücresinin yaşamı biter ve hamilelik için oluşturulmuş rahim iç tabakasının adet kanamasıyla dışarı atılmasını takiben yeni bir adet döngüsü başlar.

Adet Günü Hesaplama

http://images.superonline.com/haber/2009/02/28/26526.jpg

Bu yazının izinsiz kullanılması yasaktır !

Leave a Reply