Adet Zamanında Beyinde Yaşanan Olaylar

Haziran 25th, 2018

Adet kanamasının başlangıç günü yeni bir adet döngüsünün başlangıcıdır. Bu zamanda beyin dokusunun aşağı bölgelerinde yer alan hipotalamus isimli bölgeden vücuda salgılanan GnRH adı verilen hormon, hipotalamusa yakın yerde bulunan hipofiz isimi verilen salgı bezinden folikül arttırıcı hormon yani FSH salgısını başlatır.

FSH hormonunun etkisiyle yumurtalıklardan bir tanesinde yeni bir yumurta hücresi folikül ismi verilen bir kesecik içerisinde olgunlaşma dönemine girer. Bu olgunlaşma süreci bittiği zaman, olgun folikül içinde üretilen büyük miktarlarda östrojen hormonunun etkisiyle bir yandan rahimin iç tabakası gelişmeye başlar, bir yandanda hipofiz bezinden LH ismi verilen diğer bir hormon salgılanır. LH hormonu yumurta hücrelerini kapsayan folikülü kırar ve yumurta hücresini özgür bırakır. Yumurta hücresinin özgür kalması durumuna tıp dilinde ovulasyon yani yumurtlama ismi verilir.

Gebelik Hesaplama

Baylardaki “erkeklik hormonu” olarak bilinen testosteron hormonu ve sperm hücrelerinin ücretimi bayanlardakilere benzer bir yöntemle gerçekleşir. Hipotalamustan salgılanan GnRH hormonu hipofizden FSH ve LH adı verilen hormonları salgılatır ve bu salgılanan hormonlar testise etki ederek bu olayların gerçekleşebilmesine olanak sağlar.

Yumurtlama olayı gerçekleştikten sonra gebelik meydana gelirse salgılanan hormonlar beyin bulunan hormonların işlevlerine ara verirler ve böylece gebelik döneminde ve hamilelik döneminde yumurtlama ve adet kanamasını görme olayları geçici olarak durur.

Adet Günü Hesaplama

http://img2.blogcu.com/images/a/r/a/aramakbulmak/adet_kanamasi.jpg

Bu yazının izinsiz kullanılması yasaktır !

Leave a Reply